De geschiedenis van de Carnica stam Troiseck

(teler Jakob Wrisnig–1875-1952)

 

De stam Troiseck komt oorspronkelijk uit de Obersteiermark (Mürztal) en is vernoemd naar het bevruchtingsstation "Troiseck" gelegen boven Kindberg.

Deze bij is een goed doorgeteelde berg-Carnica met alle kenmerken en voordelen van het ras. Ze heeft zich, net zo goed als de Sklenarbij, reeds tientallen jaren onder verschillende klimatologische omstandigheden, over de hele wereld, bewezen. Uit volken van deze stam worden sinds 1948 in de afdeling bijen in Lunz am See (Niederösterreich) volgens de geldende regels meerdere teeltlijnen onderzocht en geselecteerd en verder ontwikkeld op proefstanden.

De namen van deze lijnen zijn, Carnica-Troiseck-1012, Carnica-Troiseck-1075,

Carnica-Troiseck-07 en de "Wintersbach" en zijn in telers kringen bekend.

Doordat in Lunz, reeds meer dan 30 jaar, selectiewerkzaamheden zijn verricht, wordt deze bij vandaag de dag meestal als "stam Lunz" gekwalificeerd.

Sinds de komst van de Varoa is men in Lunz bezig om selectie uit te voeren op de Troiseck Carnica. Hierover zijn afspraken gemaakt om een bevruchtingseiland tot hun beschikking te hebben. Jaarlijks is het eiland Norderney een gedeelte van het jaar voor dit zogenaamde varoa tolerantie programma beschikbaar.

Het heeft echter, tot op de dag van vandaag, 2003, nog geen tastbare resultaten opgeleverd.

Bron: www.bienenzucht.de