Een nieuwe moer voor een productievolk?

Tweetrapsraket

Een jonge bevruchte koningin invoeren in een groter volk dat vreemd voor haar is? Bedenk: hoe kleiner het volk en hoe jonger de bijen, hoe meer kans op succes. Werk daarom in twee stappen.
Maak eerst in een zesramer een broedaflegger, dwz 4 ramen met overwegend gesloten broed met een ruime hoeveelheid opzittende jonge bijen, zonder dop of koningin natuurlijk en aan weerszijden voer en wat legruimte. De ramen mogen uit verschillende volken komen.

Je jonge koningin doe je in haar eentje in een invoerkooitje, met in het voercompartimentje zelfgemaakt niet klevend honing-poedersuikerdeeg. Inhangen, uit laten eten en een week niet kijken. Zie je dan eitjes en larfjes – en geen doppen – dan is de eerste stap geslaagd. Zijn er wel doppen? Breek die weg, en eventueel na nog een week opnieuw. Na 3 weken is het broed van de ingevoerde koningin uitgelopen en het aanzetten van doppen afgelopen.

De tweede stap: het overzetten in een 2-baks productievolk. Haal uit de bovenbak vijf ramen broed plus de te vervangen koningin en een voerraam. Schud de resterende vier ramen af in de onderbak. Daarop een krant met gaatjes en daarop weer de bovenbak, nu met de zes ramen met nieuwe koningin en de vier afgeschudde ramen. Zeer grote kans op succes!