Doel en praktijk

– Teeltraam met ingekooide koninginnendopjes gaat voor verdere verzorging weer terug in het pleegvolk –

Waarom koninginnenteelt?

Betere kwaliteit van koninginnen dan bij vermeerdering via redcellen
Bij deskundige koninginnenteelt hebben de uitgekozen larfjes de juiste leeftijd, liggen ze in een ruime cel en beschikken ze over veel voedersap. Zo hebben ze meer kans op een goede kwaliteit dan de gemiddelde koninginnenlarve die zich in een redcel ontwikkelt.
Verbeteren / op peil houden van de erfelijke eigenschappen op je stand
Wie werkt met vegers, merkt vaak dat het ‘oude’ volk, dat redcellen aanzette, na een tijdje van karakter verandert, vaak niet ten goede. De darren die de nieuwe koningin hebben bevrucht, hebben het volk dan minder goede eigenschappen meegegeven. Stekerigheid bijvoorbeeld.

Telen is uitkiezen (=selecteren)

Is het de moeite waard om van je beste volk na te telen? Bij volken van gemengde afkomst is het karakter van de volken die de jonge koninginnen opbouwen vaak een verrassing. Daarom telen koninginnentelers na van raszuivere volken waarvan ze de koningin ooit gekocht hebben via bijvoorbeeld het Station voor de Carnicateelt op Schiermonnikoog of van een erkende Carnica- (of Buckfast-, of Zwartebijen-)teler. Via de ras-vereniging (de VCI bijvoorbeeld) leer je welke imkers goede rasbijen hebben; daarvan mag vrijwel altijd overgelarfd worden. En je kunt er advies krijgen over de teelt in de praktijk.

Raszuiver laten bevruchten – teeltkaart

Daarvoor reis je met bevruchtingskastjes naar een eiland of een darrenzeker landbevruchtingsstation. Ook KI (kunstmatige inseminatie) is een mogelijkheid.

Een belangrijk weetje over de ouders van een geteeld koninginnetje:
haar moeder is de teeltkoningin, haar vader is de koningin die de dar voortbracht waarmee die teeltkoningin ooit paarde. Deze ouders bepalen de erfelijke aanleg van dat koninginnetje.
De raszuiverheid kan je aantonen via je ingevulde en door bevruchtingsstation of inseminator gestempelde / afgetekende teeltkaart.